ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Ανακάλυψη: Η υποβρύχια πολιτεία στην Ελαφόνησο ...

Travel photo: Artiste.gr

Σε άριστη κατάσταση διατηρείται ο αρχαίος οικισμός του 2.800 π.Χ., ο οποίος βρίσκεται σε υποθαλάσσιο χώρο στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα στο Παυλοπέτρι.
Το νερό προφύλαξε από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα. Η υπόγεια πολιτεία βρίσκεται μόλις τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ναοί, διώροφα κτήρια, κήποι, νεκροταφείο και… λιμάνι βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα, ενώ την προσοχή των αρχαιολόγων συγκεντρώνει το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού.
Αγάλματα, μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης βρίσκονται διάσπαρτα στον βυθό, σε μια έκταση 9 στρεμμάτων. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ., ενώ άλλοι τοποθετούν το γεγονός στο 375 μ.Χ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:












Δείτε το βίντεο του BBC:




                        Πηγή: www.zougla.gr


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Σμαραγδένιοι παράδεισοι - Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2014

Oι υπέροχες παραλίες της Ελλάδας βέβαια δε χωράνε σε λίστες καθώς είναι αμέτρητες!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - http://www.newsit.gr/



Μικροί παράδεισοι στις κουκίδες του Αιγαίου και του Ιονίου. Τα, σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά τους είναι ξακουστά σε ολο τον πλανήτη. Θαυμάστε τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας για το 2014. 






Οχι να το παινευτούμε, αλλά ο Θεός μας έδωσε προίκα το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου. Οι μυθικές παραλίες της χώρας μας είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες και όχι άδικα.

Θαυμάστε τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδος για το 2014 όπως τις ψήφισαν οι χρήστες του ταξιδιωτικού οδηγού tripadvisor.
1. Ελαφονήσι - Κρήτη


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr

2. Λιμνοθάλασσα Μπάλου - Κρήτη


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr

3. Κόλπος Αγίου Παύλου, Λίνδος - Ρόδος



ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr

4. Παλαιοκαστρίτσα - Κέρκυρα


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr

5. Εγκρεμνοί - Λευκάδα


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr

6. Ναυάγιο - Zάκυνθος



ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr


7. Μύρτος - Κεφαλονιά


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr


8. Πόρτο Κατσίκι - Λευκάδα


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr


9. Σταλίδα - Κρήτη


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr


10. Περίσσα - Σαντορίνη


ΦΩΤΟ tripadvisor.grΦΩΤΟ tripadvisor.gr

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Οι 12 μεγαλύτερες γέφυρες στο κόσμο...

Travel photo: Artiste.gr


Κατασκευασμένες από πέτρα, ξύλο ή ατσάλι, υπερσύγχρονες ή παμπάλαιες όλες κερδίζουν τον τίτλο της μεγαλύτερης γέφυρας στον κόσμο. Άλλες κρεμασμένες στον αέρα κι άλλες πάνω στο νερό, καθεμία στην κατηγορία της είναι μοναδική και προκαλεί πολλά φωτογραφικά κλικ. Δείτε τις!!
U Bein, Μιανμάρ
H μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα του κόσμου μήκους 1,2 χλμ πάνω στη λίμνη Taungthaman χτίστηκε περίπου το 1850 από ξύλο τικ που πήραν από το πρώην παλάτι Ava Kingdom. Η γέφυρα χαρίζει ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι γεμάτη με ψαράδες και βουδιστές μοναχούς.





Krämerbrücke, Γερμανία
Η “γέφυρα των εμπόρων”, όπως είναι γνωστή, είναι η μεγαλύτερη κατοικημένη γέφυρα στον κόσμο με μήκος 79 μέτρα. Βρίσκεται στην πόλη Έρφουρτ στο βόρειο τμήμα των Άλπεων και καλύπτεται από 32 ξύλινα μεσαιωνικά κτίρια και στις δύο πλευρές της που φιλοξενούν τεχνίτες και καταστήματα με αντίκες.





Ακάσι-Καϊκιό, Ιαπωνία
Είναι η γέφυρα με το μεγαλύτερο κεντρικό άνοιγμα από κάθε κρεμαστή γέφυρα στο κόσμο. Το κεντρικό άνοιγμα, δηλαδή το μήκος του οδοστρώματος μεταξύ 2 πύργων, έχει μήκος 1.991 μέτρων ενώ το συνολικό μήκος της γέφυρας φτάνει τα 3.911 μέτρα. Ολοκληρώθηκε το 1998 και αποτελεί θαύμα της μηχανικής, αφού στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι ενώ υπάρχει και έντονη σεισμική δραστηριότητα. Διοργανώνονται ξεναγήσεις στην κορυφή ενός από τους πύργους της με τη θέα από ψηλά να κόβει την ανάσα.





Taman Negara Canopy Walkway, Μαλαισία
Βαθιά στη ζούγκλα της Μαλαισίας, είναι η μεγαλύτερη γέφυρα κρεμασμένη ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα με μήκος 460 μέτρων. Με μόλις 1 ευρώ θα διασχίσετε αυτό το εναέριο, στενό “μονοπάτι” και θα ανακαλύψετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα περπατώντας στα 48 μέτρα πάνω από το έδαφος.





Evergreen Point Bridge, Σιάτλ
Είναι η μακρύτερη πλωτή γέφυρα με το μήκος της πάνω στο νερό να φτάνει τα 2.310 μέτρα και το συνολικό της μήκος τα 4.750 μέτρα. Συνδέει το Σιάτλ με τα ανατολικά προάστια της πόλης και είναι χτισμένη πάνω στην επιφάνεια της λίμνης Ουάσινγκτον. Χτίστηκε το 1963 και λόγω της παλαιότητάς της, θα αντικατασταθεί με μια πιο μεγάλη και μοντέρνα πλωτή γέφυρα.



Pont de la Libération, Γαλλία
Βρίσκεται στην πόλη Villeneuve-sur-Lot πάνω από τον ποταμό Lot και είναι η γέφυρα με το μακρύτερο πέτρινο άνοιγμα τόξου, μήκους 96 μέτρων. Χτίστηκε μεταξύ 1914-1919.





Danyang–Kunshan Grand Bridge, Κίνα
Η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο με μήκος 165 χιλιόμετρα άνοιξε το 2011, αφού ολοκληρώθηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια. Αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα που συνδέει το Πεκίνο με τη Σανγκάη και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Yangtze.



The Fairy Bridge, Κίνα
Οι γέφυρες δεν αποτελούν πάντα ανθρώπινο κατασκεύασμα αλλά μπορεί να είναι και έργο της φύσης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η εκπληκτική ασβεστολιθική γέφυρα Xianren Qiao στα σύνορα με το Βιετνάμ που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό τόξο μήκους 122 μέτρων. Είναι τόσο απομονωμένη που μπορεί κανείς να την απολαύσει μετά από 3 ώρες ράφτινγκ.



Russky, Ρωσία
Η γέφυρα που συνδέει το Βλαδιβοστόκ με το νησάκι Russky, είναι η καλωδιωτή γέφυρα με το μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο, μήκους 1.104 μέτρων ενώ το συνολικό της μήκος είναι 3.100 μέτρα. Εγκαινιάστηκε το 2012 στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού που πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ.



Anping, Κίνα
Κατασκευασμένη από πελώριες πέτρινες κολώνες είναι μεγαλύτερη γέφυρα αυτού του είδους με μήκος 2.253 μέτρα. Είναι μια από τις παλαιότερες στον κόσμο αφού κατασκευάστηκε τον 12 αιώνα και έχει μέσο πλάτος 3 μέτρα περίπου. Αποτελείται από 331 πελώρια κομμάτια γρανίτη που στηρίζονται πάνω σε πέτρινες βάσεις, με το μεγαλύτερο να ζυγίζει 25 τόνους.





Pontchartrain Causeway, Λουιζιάνα
Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα που περνά πάνω από το νερό και συγκεκριμένα τα νερά της λίμνης της Νέας Ορλεάνης, Pontchartrain. Έχει μήκος 38 χιλιόμετρα και αποτελείται από δύο παράλληλες γέφυρες που χτίστηκαν το 1956 και το 1969 αντίστοιχα. Η γέφυρα είναι τόσο μεγάλη που για μια τεράστια απόσταση, όσοι την διασχίζουν δεν μπορούν να δουν ξηρά σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.



The Hartland Bridge, Καναδάς
Είναι η μεγαλύτερη σκεπαστή γέφυρα του κόσμου με μήκος 390 μέτρα. Χτίστηκε το 1901 από τους κατοίκους της πόλης που ήθελαν ένα τρόπο να διασχίζουν τον ποταμό St. John αλλά η κυβέρνηση καθυστερούσε τα έργα. Σήμερα αποτελεί ιστορικό μνημείο το Καναδά και έμβλημα της πόλης.



                                          See more at: http://www.arttravel.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης ...

Γευσιγνωσία στην αυλή του Μίνωα ...
Travel photo: Artiste.gr

Μάταια θα την αναζητήσετε στα φημισμένα οινοποιεία του Μπορντό ή της Βουργουνδίας.
 Η ιστορία του ευρωπαϊκού κρασιού ξεκινά πολύ πιο νότια, στο Ηράκλειο της Κρήτης, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Εκεί, όπου οι Μινωίτες καλλιεργούσαν και πωλούσαν το διάσημο κρασί τους σε όλη την Μεσόγειο, εκεί όπου βρέθηκε και το παλαιότερο πατητήρι του κόσμου, στην περιοχή του Βαθύπετρου λίγο έξω από τις Αρχάνες. 
Κι αν στα ρωμαϊκά χρόνια οι αριστοκράτες έπιναν αποκλειστικά και μόνο το κρασί της Κρήτης στα συμπόσιά τους, στο Μεσαιώνα ολόκληρη η Ευρώπη ορκιζόταν στο όνομα του φημισμένου γλυκόπιοτου Μαλβαζία, που εκτός από την Μονεμβασία παρήγαγε και η ενετοκρατούμενη Κρήτη.



Παραδοσιακά και σύγχρονα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό χάρη στον ενθουσιασμό των ντόπιων νέων οινοποιών. Παρακολουθούσαν από παιδιά τους παππούδες και τους πατεράδες τους να φροντίζουν με ευλάβεια τους αμπελώνες, περιεργάζονταν με περιέργεια τα παραδοσιακά εργαλεία, χώνονταν κρυφά στα δροσερά κελάρια και ανυπομονούσαν να ανοιχτεί το πρώτο βαρέλι της νέα σοδειάς. Το κρασί το αγάπησαν, το σπούδασαν και επιστήμονες, πλέον, γύρισαν στον τόπο τους για να συνεχίσουν και να εξελίξουν την τέχνη του οινοποιού. Πειραματίζονται, δοκιμάζουν, καινοτομούν. Αναβιώνουν τις ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών όπως βιδιανό, πλυτό, δαφνί, κοτσιφάλι και μαντηλαριά και τις παντρεύουν με τις γαλλικές Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon με εκπληκτικά αποτελέσματα. Και όλοι τους συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα οινοποιεία πρέπει να είναι ανοιχτά στο κοινό και να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία στους επισκέπτες, που περιλαμβάνει από ενημέρωση και ξενάγηση μέχρι γευσιγνωσία και προώθηση των κρασιών. Ακριβώς όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την δημιουργία των Δικτύων Οινοποιών και την χάραξη των Δρόμων του Κρασιού με στόχο να ενταχθούν σε αυτούς όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού.



Ο αμπελώνας της Κρήτης είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα. Η καρδιά του χτυπά στα βόρεια του νησιού, στις εύφορες κοιλάδες και τις πλαγιές που δροσίζονται από το βοριαδάκι του Αιγαίου. Εκεί, η ραχοκοκκαλιά του Ψηλορείτη δημιουργεί μια πελώρια, φυσική “ασπίδα” που προφυλάσσει τα αμπέλια από τον λίβα της Αφρικής. Ο κρητικός αµπελώνας χρησιµοποιεί κυρίως τέσσερις ποικιλίες: τη Βιλάνα για τα λευκά κρασιά, το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Λιάτικο για τα ερυθρά και τα ροζέ. Η Κρήτη παράγει το περίπου το 1/5 των ελληνικών κρασιών και από αυτά, το 80% προέρχεται από τον νομό Ηρακλείου. Πεζά, Αρχάνες και Δαφνές είναι κατάφυτα με αμπελώνες. Μόλις το 2007 οι οινοπαραγωγοί του νομού δημιούργησαν το Δίκτυο Οινοποιών, που αποτελεί την κύρια συλλογική και συντονισµένη έκφραση όλων των οινοποιών του Νοµού Ηρακλείου.



Για να επισκεφθεί κανείς τα πολλά οινοποιεία μπορεί, με αφετηρία την πόλη του Ηρακλείου, να ακολουθήσει τις δύο διαδρομές, που “χαράζουν” οι Δρόμοι Κρασιού Ηρακλείου. Η ανατολική διαδρομή περιλαμβάνει τον αμπελώνα των Αρχανών και τον αμπελώνα των Πεζών. Στις Αρχάνες καλλιεργούνται δύο ερυθρά σταφύλια: το τοπικό Κοτσιφάλι, μια ποικιλία με υψηλό δυναμικό σε αλκοόλη και η αιγαιοπελαγίτικη Μαντηλαριά που αντιπροτείνει χρώμα, τανίνες και πλούτο σώματος. Εκεί παράγονται οι ερυθροί οίνοι ΠΟΠ Αρχάνες με έντονο μεσογειακό χαρακτήρα και πολύπλοκη αρωματική παλέτα, στην οποία βιολέτες και φρούτα εναλλάσσονται με μπαχαρικά και σοκολάτα. Στα Πεζά, τ’ αμπέλια απλώνονται πανοραμικά σε χαμηλούς λόφους που περιτριγυρίζονται από ελαιώνες. Κι εδώ καλλιεργείται το Κοτσιφάλι και η Μαντηλαριά για την παραγωγή του ερυθρού κρασιού με Ονομασία Προέλευσης Πεζά αλλά περισσότερο διάσημο είναι το λευκό Πεζά που παράγεται από την παλιά κρητική ποικιλία Βηλάνα. Πρόκειται για ευχάριστο κρασί με λουλουδένια και φρουτώδη αρώματα. Η δυτική διαδρομή διασχίζει τον αμπελώνα των Δαφνών, όπου παράγονται οι ερυθροί ξηροί και γλυκείς οίνοι ΠΟΠ Δαφνές. Τα αμπέλια βρίσκονται στις βορειανατολικές παρυφές του Ψηλορείτη, στα 300 με 400 μέτρα υψόμετρο ενώ η ποικιλία που κυριαρχεί είναι το Λιάτικο που δίνει ερυθρά κρασιά με πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.



Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου, οι αμπελώνες βρίσκονται κυρίως γύρω από την πόλη της Σητείας που παράγει ερυθρά και γλυκά κρασιά. Μάλιστα, στο ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρέθηκαν οινοποιήσιμα σταφύλια ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών ενώ ο Λούκουλλος από εκεί προμηθευόταν κρασί και το μετέφερε στη Ρώμη για τα περίφημα γεύματά του. Κυριότερη ποικιλία στο νομό είναι το ερυθρό Λιάτικο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκινων ξηρών ή γλυκών κρασιών με ΠΟΠ Σητεία. Ο παραδοσιακός σητειακός αμπελώνας ξεκινά από ένα υψόμετρο 600 περίπου μέτρων και ξεδιπλώνεται μέχρι την θάλασσα. Κυριαρχεί πάνω στις πλαγιές των λόφων με τις πανάρχαιες πεζούλες, σε ένα έδαφος πλούσιο σε άργιλο, ασβέστη και άμμο.



Στο δυτικό άκρο της Κρήτης, ο νομός Χανίων κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό οινοποιείων μετά το Ηράκλειο. Τα περισσότερα είναι επισκέψιμα και οι διαδρομές για να τα επισκεφθεί κανείς κινούνται κυρίως γύρω από το βουνό. Κυρίαρχη παραδοσιακή ποικιλία είναι το ερυθρό ρωμαίικο, που χρησιμοποιείται και σε λευκή οινοποίηση. Κύριο, όμως, προϊόν του ρωμαίικου είναι ο μαρουβάς, το παλαιωμένο κόκκινο κρασί, με τον ιδιαίτερο, οξειδωμένο χαρακτήρα. Πολύ πρόσφατα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Χανίων-Ρεθύμνης και αποτελείται από 11 οινοποιεία σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ο νόμος Ρεθύμνου παρότι έχει πολλά αμπέλια, η οργανωμένη οινοπαραγωγή άρχισε πολύ πρόσφατα με τα οινοποιεία του Ζουμπεράκη (Σκεπαστή Ρεθύμνης, τηλ. 28340 51589) και του Κλάδου (Καλή Συκιά Φοίνικα, τηλ. 28320 51075).



Στο Νομό Ηρακλείου





Mediterra Οινοποιητική-Creta Olympias

Έτος ίδρυσης: 1973

Best of: Δύο κρασιά βαθιάς παλαίωσης: Ερυθρό Πυρόραγο (βαθύ πορφυρό χρώμα, πολύπλοκος και αρωματικός χαρακτήρας με έμφαση στα αρώματα φρέσκων και αποξηραμένων κόκκινων φρούτων σε φόντο μπαχαρικών, καπνού και δέρματος). Λευκό Άνασσα (λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα καραμελωμένων φρούτων, λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών).

Fast info: Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 9.00 - 17.00. Σαββατοκύριακο κατόπιν επικοινωνίας. Ξενάγηση με περιήγηση στους χώρους οινοποίησης αλλά και στην υπόγεια κάβα, γευστική δοκιμή των κρασιών με Κρητικούς μεζέδες και προβολή ντοκιμαντέρ για την μακρόχρονη ιστορία της Κρήτης στην αμπελοκαλλιέργεια.

Επικοινωνία: Κουνάβοι Ηρακλείου, 2810 741383, www.mediterrawines.gr



Silva Δασκαλάκη

Έτος Ίδρυσης: 2007

Best of: Λευκό Sauvignon Blanc (λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες, αρώματα από φρέσκα εξωτικά κίτρινα φρούτα, με υποψίες μανιταριού και άσπρου πιπεριού). Ερυθρό Syrah – Koτσιφάλι (βαθύ πορφυρό χρώμα με βιολετί αποχρώσεις, αρώματα ώριμων φρούτων και μπαχαρικών).

Fast info: 70 ιδιόκτητα στρέμματα καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε εδάφη ασβεστοαργυλώδη. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Επικοινωνία: Σίβα Ηρακλείου, τηλ. 2810 792021, www.silvawines.gr



Αλεξάκης

Έτος Ίδρυσης: 1977

Best of: Λευκό Βιδιανό Αλεξάκη (φωτεινό κιτρινοπράσινο χρώμα, έντονα αρώματα, φρουτώδης γεύση, ισορροπημένη οξύτητα).

Fast info: Είναι το πιο κοντινό οινοποιείο στο Ηράκλειο και παραμένει το μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της Κρήτης. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου είναι επισκέψιμες κατόπιν ραντεβού όλο το χρόνο. Κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από τοπικές και ξένες ποικιλίες και να ξεναγηθεί στον κόσμο του κρασιού και των Κρητικών γεύσεων.

Επικοινωνία: Περίδη Μετόχι, Ηράκλειο, τηλ. 2810 252019-20, www.vinobonsa.gr



Δουλουφάκης

Έτος Ίδρυσης: 1930

Best of: Ερυθρός Άσπρος Λαγός (ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε, βαθυκόκκινο χρώμα, σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, φρουτώδη αρώματα με νότες ξύλου και μπαχαρικών).

Fast info: Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 350 μέτρων σε πλαγιές με αργυλοπηλώδη σύσταση και από τις αρχές του 2000 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας. Tο οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο από Δευτέρα ως Σάββατο 11.00πμ-14:00μμ.

Επικοινωνία: Δάφνες Ηρακλείου, τηλ. 2810 792017, www.cretanwines.gr



Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου

Έτος Ίδρυσης: 1927

Best of: Vinissimo: ερυθρός γλυκός από λιαστά σταφύλια παλαιωμένος

Fast info: Ολοκαίνουριο οινοποιείο στην Παλιανή που φιλοξενεί και έργα τέχνης αφιερωμένα στο κρασί. Μπρούτζος, μέταλλο, γυαλί, πορόλιθος και μάρμαρο είναι μόνο μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. To οινοποιείο μπορείτε να το επισκεφτείτε τις καθημερινές κατόπιν ραντεβού, από τις 7.30 πμ. ως τις 2.30μμ. Οι κεντρικές αίθουσες του κτιρίου χρησιμεύουν για εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις των νέων κρασιών της Ένωσης Ηρακλείου και σεμινάρια επιμόρφωσης για αμπελοοινικά θέματα.

Επικοινωνία: Κουσκουράς Παλιανής, τηλ. 2810 791250, www.agrunion.gr



Ένωση Πεζών

Έτος Ίδρυσης: 1933

Best of: Κρητικός ερυθρός (παράγεται από τις παραδοσιακές ερυθρές ποικιλίες Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι-Λιάτικο, με βελούδινη γεύση, λαμπερό χρώμα και λεπτά αρώματα), Βιλάνα λευκός (λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα και χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας).

Fast info: Η Ένωση διαθέτει οινοποιείο, εμφιαλωτήριο και εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. Επίσης, το παλιό εμφιαλωτήριο, 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, μετατράπηκε σε μουσείο-εκθεσιακό χώρο, τον οποίο μπορείτε να επισκέπτεστε δωρεάν Δευτέρα-Σάββατο, 9πμ-5μμ. Εκεί, θα παρακολουθήσετε 10λεπτη προβολή για την περιοχή της Ένωσης, την παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα της, θα ξεναγηθείτε στους 4 διαφορετικούς χώρους των εκθεμάτων, όπου υπάρχει συλλογή παλαιού εξοπλισμού, δοχείων, εργαλείων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προπολεμικά στην παραγωγή των δύο κύριων προϊόντων της περιοχής (κρασί-λάδι). Σειρά έχει το δοκιμαστήριο οίνου όπου θα δοκιμάσετε διαφορετικά είδη κρασιού συντροφιά με ντάκο ενώ έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε τα κρασιά της Ένωσης σε τιμές κόστους.

Επικοινωνία: Καλλονή Ηρακλείου, τηλ. 2810 741945-7, www.pezaunion.gr




Ιδαία Οινοποιητική

Έτος Ίδρυσης: 1998

Best of: Βηλάνα λευκός (κιτρινοπράσινο χρώμα, ζωηρό, με λεπτό αρωματικό χαρακτήρα, γευστικά πολύπλοκο και κομψό, με μακρά αρωματική επίγευση), Κοτσιφάλι Μανδηλάρι ερυθρός (σκούρο ερυθρό χρώμα, με αρώματα ώριμων φρούτων, στόμα γεμάτο με μαλακές ταννίνες και ευχάριστη μακρά επίγευση).

Fast info: Βρίσκεται σε μια από τις χαμηλότερες λοφοσειρές του Ψηλορείτη, σε μια περιοχή ξακουστή για τα περίφημα γλυκά κρασιά της ήδη από την ενετική περίοδο. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά αρχαϊκά και ρωμαϊκά πατητήρια δείγμα της αμπελοοινικής δυναμικής του συγκεκριμένου χώρου από τη μινωική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Μπορείτε να επισκεφτείτε τους αμπελώνες κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία: Βενεράτο Ηρακλείου, τηλ. 210 2440396, www.idaiawine.gr





Κτήμα Ζαχαριουδάκη

Έτος Ίδρυσης: 2000

Best of: Λευκός Βιδιανό (λαμπερό χρώμα με χρυσοκίτρινες ανταύγειες που μαρτυρούν την παρουσία βαρελιού. Μπουκέτο που αναδεικνύει τη συνύπαρξη του φρέσκου ροδάκινου με τη βανίλια και τις νότες καβουρδισμένων ξηρών καρπών), ερυθρός Ορθή Πέτρα Syrah-Κοτσιφάλι παλαιωμένος (βαθύ, ρουμπινί χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων σε φόντο μπαχαρικών καφέ και μαύρης σοκολάτας, που παντρεύονται αρμονικά με την βανίλια του δρύινου βαρελιού).

Fast info: Τόσο ο αμπελώνας όσο και το οινοποιείο είναι χώροι ανοιχτοί για το κοινό. Κατά την ξενάγησή του στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Κτήματος, ο επισκέπτης απολαμβάνει μοναδική θέα από υψόμετρο 500 μ. προς την οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη θάλασσα του Λυβικού Πελάγους και τα Αστερούσια όρη. Η ξενάγηση συνεχίζεται στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου ενώ στην συνέχεια ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος παρέα με κρητικά εδέσματα. Επιπλέον, δίπλα στο οινοποιείο υπάρχουν πετρόκτιστα παραδοσιακά πατητήρια, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε προγραμματισμένο παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών την περίοδο του τρύγου. Θα προμηθευτείτε τα κρασιά του κτήματος από το WineShop. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από τον Απρίλιο μέχρι Οκτώμβριο, Δευτέρα ως Σάββατο 10:00-17:00.

Επικοινωνία: Πλουτή Ηρακλείου, τηλ. 28920 24660, zacharioudakis.com



Κτήμα Μιχαλάκη

Έτος Ίδρυσης: 1962

Best of: Gold Cuvee λευκός (χρυσοκίτρινο χρώμα, έντονα μοσχάτα αρώματα με τον ανανά και το ροδάκινο να κυριαρχούν, ισορροπημένη οξύτητα, νευρικό και με διάρκεια στο στόμα), Gold Cuvee ερυθρός (χρώμα σκούρο ερυθρό, αρώματα ώριμων φρούτων με το βατόμουρο, το κεράσι και τα φρούτα του δάσους να ξεχωρίζουν, πλούσια δομή, ελαφρά τανικό, με γεμάτη γεύση και μακρά επίγευση).

Fast info: Το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στο κτήμα, στο υψηλότερο σημείο του και περιβάλλεται από τους αμπελώνες. Η αίθουσα γευσιγνωσίας βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του κτιριακού συγκροτήματος και με τα μεγάλα παράθυρα παρέχει άπλετο φυσικό φως και μια πανοραμική θέα στους αμπελώνες. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο Δευτέρα ως Παρασκευή 9πμ-4μμ και Σαββατοκύριακα κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνία: Μεταξοχώρι Ηρακλείου, τηλ. 2810 381303, www.michalakis.gr



Κτήμα Πατεριανάκη

Έτος Ίδρυσης: 1997

Best of: Ερυθρός Domaine Πατεριανάκης (βαθύ ρουμπινί χρώμα με διακριτικές κεραμιδί ανταύγειες, αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κανέλας και ξύλου), λευκός Μελισσινός (λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, αρώματα ιδιαίτερα έντονα με το βερίκοκο, πράσινο μήλο, ανανά και λεμονανθό να κυριαρχούν).

Fast info: Απέχει μόλις 18χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και είναι το πρώτο που ξεκίνησε την παραγωγή οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας στην Κρήτη. Στην καρδιά του κτήματος βρίσκεται το οινοποιείο, περιτριγυρισμένο από τους αμπελώνες και σε πολύ κοντινή απόσταση το συγκρότημα με τις σουίτες, οι οποίες μετατρέπουν το κτήμα στο πρώτο οινοτουριστικό κατάλυμα της Κρήτης. Θα συνδυάσετε διαμονή, ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Επικοινωνία: Μελέσσες Ηρακλείου, τηλ. 2810 226674, www.paterianakis.gr



Λυραράκης

Έτος Ίδρυσης: 1966

Best of: Λευκός Μεγάλος Λόφος (χρώμα πρασινοκίτρινο διαυγές, με φίνα λεπτά αρώματα λουλουδιών και φρούτων, όπου κυριαρχεί το αχλάδι και τα εξωτικά φρούτα), λευκός Πλυτό και Δαφνί που προέρχονται από σπάνιες ποικιλίες που κινδύνευαν να χαθούν.

Fast info: Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Το πρόγραμμα ξενάγησης περιλαμβάνει επίσκεψη στα μεσαιωνικά πατητήρια της περιοχής, περιήγηση στον αμπελώνα και στο κελάρι όπου θα δοκιμάσετε πέντε κρασιά συντροφιά με ποικιλία τυριών και ψωμί ή παξιμάδι. Από το 2011 το κτήμα προσφέρει μεσημεριανό και δείπνο με πιάτα αυθεντικής κρητικής κουζίνας, μαγειρεμένα από τις γυναίκες του τοπικού συνεταιρισμού. Στα συν και η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων στο κελάρι ή μπροστά στον αμπελώνα.

Επικοινωνία: Αλάγνι Ηρακλείου, τηλ. 2810 284614, www.lyrarakis.gr



Κτήμα Ταμιωλάκη

Έτος Ίδρυσης: 2004

Best of: Λευκός Βιδιανό-Πλυτό (χρώμα αχυρόλευκο, ευγενικοί φρουτώδεις χαρακτήρες με το πεπόνι και το ροδάκινο να κυριαρχούν χωρίς να σκεπάζουν τις διακριτικές νότες καβουρδισμένου αμύγδαλου), ερυθρός Πρόφαση (χρώμα βαθύ ρουμπινί, η αίσθηση της βανιλίνης και του τοσταρισμένου ψωμιού συναγωνίζεται τα αρώματα ξηρών φρούτων, δαμάσκηνου, σταφίδας και σύκου).

Fast info: Το κτήμα, το οποίο αποτελείται από ένα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας 50 περίπου στρεμμάτων και ένα μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο, συνιστά μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση. Το κτήμα είναι ενταγμένο στους Δρόμους του Κρασιού του Νομού Ηρακλείου και παραμένει ανοιχτό στο κοινό όλο τον χρόνο. Οργανωμένες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες γίνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν κρασιά και να ενημερωθούν σχετικά με την οινοποίηση, υπάρχει αίθουσα γευσιγνωσίας ικανή να φιλοξενήσει έως 20 άτομα. Το καλοκαίρι, ο ευρύχωρος προαύλιος χώρος και η ταράτσα με την πανοραμική θέα προσφέρουν ποικίλες δυνατότητες εξυπηρέτησης και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Επικοινωνία: Χουδέτσι Ηρακλείου, τηλ. 2810 742083, www.tamiolakiswines.gr





Μίνως-Μηλιαράκης

Έτος Ίδρυσης: 1932

Best of: Λευκός Vilana Fume. Πρωτοπόρος οινοποίηση για τα κρητικά δεδομένα αφού πρόκειται για εντυπωσιακό καπνισμένο λευκό κρασί που προέρχεται από την ευαίσθητη λευκή ποικιλία Βιλάνα (χρυσοκίτρινο κρασί με αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και στοιχεία βανίλιας).

Fast info: Είναι η παλιότερη οινοποιητική μονάδα του νησιού και ιστορικά ήταν η πρώτη η οποία εμφιάλωσε κρασί στην Κρήτη το 1952. Μέσα στο οινοποιείο λειτουργεί χώρος παρουσίασης και γευσιγνωσίας. Η αίθουσα "Σήφης Μηλιαράκης" στεγάζει λαογραφικά και παλαιά εκθέματα όπως παλαιά μηχανήματα οινοποιίας και ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο πατητήρι ενώ στην αίθουσα προβολής παρουσιάζεται ταινία 17 λεπτών γύρω από την ιστορία του κρασιού στην Κρήτη, την διαδικασία οινοποίησης και την ιστορία της εταιρείας Μίνως. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας, με τα έπιπλα παραδοσιακού καφενείου θα δοκιμάσετε τα κρασιά της εταιρίας ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε εκτός από κρασί και επιλεγμένα κρητικά προϊόντα όπως μέλι, ελαιόλαδο και βότανα. Τους καλοαιρινούς μήνες είναι επισκέψιμο καθημερινά ενώ κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους κατόπιν συνεννόησης. Δε-Πα: 9πμ.-4μμ, Σα: 11πμ-4μμ, Κυ: κατόπιν συνεννόησης.

Επικοινωνία: Πεζά Ηρακλείου, τηλ. 2810 741213, www.minoswines.gr



Κτήμα Γαβαλά

Έτος Ίδρυσης: 2004

Best of: Έφηβος λευκός (παράγεται αποκλειστικά από εκλεκτή Βηλάνα, με φρουτώδη αρώματα, υψηλή οξύτητα και δροσερή γεύση), Ώριμος ερυθρός (παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα με έντονη παρουσία κόκκινων φρούτων και βανίλιας).

Fast info: Το οινοποιείο παράγει και εμφιαλώνει κρασί αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Στο υπόγειο του οινοποιείου υπάρχει αίθουσα χωρητικότητας 60 ατόμων, όπου γίνεται προβολή όλης της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ στην αίθουσα γευσιγνωσίας γίνεται δοκιμή των κρασιών. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά 8:00-16:00 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης.

Επικοινωνία: Βοριάς Μονοφατσίου, Ηράκλειο, τηλ. 28940 51060, www.domainegavalas.gr



Μπουτάρης

Έτος Ίδρυσης: 1879

Best of: Λευκός Φανταξομέτοχο (λαμπερό με λευκοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, με πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που προέρχεται από άνθη λεμονιάς, ανανά και νότες μελιού), ερυθρός Σκαλάνι (βαθυκόκκινο κρασί με έντονο μπουκέτο στο οποίο κυριαρχούν τα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, γλυκών αρωμάτων παλαίωσης όπως κανέλας, γαρίφαλου, κακάο παντρεμένα αρμονικά με άρωμα δρύινου βαρελιού και καβουρντισμένων ξηρών καρπών).

Fast info: Το νέο σύγχρονης αισθητικής Οινοποιείο Μπουτάρη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004 και είναι ένα από τα αρτιότερα και πιο σύγχρονα οινοποιεία της Ευρώπης. Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στην πλούσια κάβα, στους χώρους παραγωγής και στο Κτήμα.

Το εντυπωσιακό πολυθέαμα, που έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Κρήτης. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας οι επισκέπτες αξίζει να απολαύσουν τα κρασιά του Κτήματος, με τη συνοδεία των συνταγών της πλούσιας κρητικής κουζίνας και θέα στον μαγευτικό κρητικό αμπελώνα. Επισκεφτείτε το οινοποιείο καθημερινά 10πμ.-6μμ.

Επικοινωνία: Σκαλάνι Ηρακλείου, τηλ. 2810 731617, www.boutari.gr



Διαμαντάκης

Έτος Ίδρυσης: 2007

Best of: Λευκός Βιδιανό (κρυστάλλινο αχυροκίτρινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών κυρίως περγαμόντο αλλά και οσμές από αχλάδι μπανάνα και πεπόνι), ερυθρός Διαμαντόπετρα (οι 12 μήνες παλαίωσης σε δρύινο βαρέλι έχουν δώσει ένα πληθωρικό κρασί με έντονο μπουκέτο αρωμάτων με το βατόμουρο και το πιπέρι να κυριαρχούν).

Fast info: Το μικρό οινοποιείο δημιουργήθηκε στην περιοχή για την αξιοποίηση των σταφυλιών από τα 95 ιδιόκτητα στρέμματα. Από αυτά τα στρέμματα τα 25 βρίσκονται γύρω από το οινοποιείο και έχουν διαμορφωθεί σε πεζούλες.

Επικοινωνία: Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, τηλ. 2810 861137



Στραταριδάκης

Έτος Ίδρυσης: 2006

Best of: Λευκός Μοσχάτο Σπίνας (λευκοκίτρινο και διαυγές χρώμα, έντονα ανθικά αρώματα γιασεμιού, βερίκοκου και πεπονιού, σε φόντο καλοκαιρινής βροχής), ερυθρός Cabernet-Κοτσιφάλι (βαθύ ρουμπινί χρώμα, μπουκέτο αρωμάτων ξύλου και ώριμων κόκκινων φρούτων, φόντο από καραμέλα βουτύρου αλλά και σοκολάτα).

Fast info: Πρόκειται για το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας απαρτίζεται κυρίως από τα μοναστηριακά κλήματα της Σιναϊτικης μονής των Αγίων Αποστόλων και αποκτήθηκε το 1955. Το μοντέρνο οινοποιείο είναι επισκέψιμο σε όλα τα επίπεδα και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όλα τα στάδια της οινοποίησης και να αφουγκραστεί τη δημιουργική γιορτή που συντελείται στη διαδρομή από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι. Συνδυάστε το με επίσκεψη στις 30 Ιουνίου για την πανηγυρική λειτουργία των Αγίων Αποστόλων με τοπικές σπεσιαλιτέ και δωρεάν δοκιμή κρασιών.

Επικοινωνία: Αγ. Απόστολοι-Καστελιανά, Ηράκλειο, τηλ. 28910 71275, www.strataridakis.gr

-

Επισκέψιμα οινοποιεία στο νομό Χανιών

Travel photo: Artiste.gr

Πνευματικάκης

Έτος Ίδρυσης: 1996

Best of: Λευκός Πρωτολάκτης (με αρώματα πορτοκαλιού και μύρτου αφήνει στο στόμα την ζωηρή μυρωδάτη γεύση των χαρακτηριστικών αυτών καρπών, της Κρητικής γης), ερυθρός Μηθύμνειος που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνταγή του Μαρουβά.

Fast info: Πρόκειται για υπερσύγχρονο οινοποιείο, σε προνομιακή θέση κοντά στον εθνικό δρόμο Χανίων–Κισσάμου, 4 χιλιόμετρα από πριν την πόλη της Κισάμου. Είναι επισκέψιμο και μπορείτε να δείτε τον τρόπο παραγωγής του κρασιού, του αμπελώνες και το κελάρι ενώ θα δοκιμάσετε και τα πολύ καλά κρασιά του και βέβαια να προμηθευτείτε όσα σας άρεσαν.

Επικοινωνία: Δραπανιάς Κισσάμου, Χανιά, τηλ. 28220 31740, www.pnevmatikakis.com.gr



Μανουσάκης-Nostos

Έτος Ίδρυσης: 1997

Best of: Λευκός Roussanne (xρώμα λαμπερό, μέτριο προς βαθύ λεμονοπράσινο, αρώματα από ώριμα λευκόσαρκα φρούτα, κερήθρα, αποξηραμένα άνθη, βούτυρο και βανίλια), ερυθρός Syrah (διαυγές, αδιαπέραστο μαυροπόρφυρο χρώμα, αρώματα από μαύρο φρούτο, καπνό, μαύρο πιπέρι, μελάνι και καφέ).

Fast info: Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλα τα κρασιά συνδυασμένα με γραβιέρα Κρήτης, ελιές και παραδοσιακά παξιμάδια. Εναλλακτικά, θα απολαύσετε ελαφρύ γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις όπως απάκι, καλιτσούνια, ντολμαδάκια, ανθούς ή πλήρες γεύμα με πιάτα συνδυασμένα με τα κρασιά Nostos. Για το πλήρες γεύμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το οινοποιείο τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα.

Επικοινωνία: Βατόλακκος Χανίων, τηλ. 28210 78787, www.nostoswines.gr



Μονή Αγίας Τριάδος

Έτος Ίδρυσης: 17ος αιώνας

Best of: Ερυθρός Φωκιανό Ρωμαίικο βιολογικής γεωργίας (χρώμα κεραμιδί με χρυσοκόκκινες ανταύγειες, αρώματα από κυδώνι, καραμέλα, άχυρο), λευκός Trebiano βιολογικής γεωργίας (κιτρινοπράσινο με ασημόχρυσες ανταύγειες, αρώματα από κεχριμπάρι, πεύκο και κυδώνι).

Fast info: Η μονή παράγει το φημισμένο κρασί της από την στιγμή της ίδρυσής της. Κατά την παραγωγή όλα τα προϊόντα ακολουθούν αυστηρά μόνο τον παραδοσιακό τρόπο διαλογής και αποχύμωσης. Στο κελάρι έχει διαμορφωθεί και ένας μικρός χώρος έκθεσης και δοκιμής των προϊόντων. Χειμερινό ωράριο: καθημερινά 8πμ-2μμ και 4-δύση ηλίου, καλοκαιρινό ωράριο: καθημερινά 8πμ-δύση ηλίου.

Επικοινωνία: Ακρωτήρι Χανίων, τηλ. 28210 63572, www.agiatriada-chania.gr



Ντουράκης

Έτος Ίδρυσης: 1988

Best of: Λευκός Κάβα Ντουράκη (λαμπερές, χρυσαφένιες ανταύγειες σε βαθύ χρυσοπράσινο χρώμα, πλούσιο άρωμα με κυρίαρχο αυτό της βανίλιας, παλαιώνεται ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι και άλλο ένα χρόνο σε φιάλη), ερυθρός Επιλογές Ντουράκη βιολογικός (ζωηρό, πορφυρό χρώμα και αρώματα αποξηραμένων φρούτων).

Fast info: Γύρω από το πέτρινο οινοποιείο βρίσκονται τέσσερα πέτρινα αλώνια αλλά και ένα παλιό πέτρινο πατητήρι το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα στοιχεία που κυριαρχούν στο οινοποιείο είναι η πέτρα και το ξύλο, τα δύο βασικά συστατικά του φυσικού τοπίου της περιοχής του Αλικάμπου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά του οινοποιείου αλλά και να απολαύσει τη θέα των λευκών ορέων στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στον πάνω όροφο.

Επικοινωνία: Αλίκαμπος Χανίων, τηλ. 28250 51761,dourakiswinery.gr

                                          
                                       See more at: http://www.arttravel.gr

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..

ADDTHIS