ATHENS the time is now .. Αθήνα η ώρα ειναι ..

Ταξίδια !!

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ...

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο αξιοθέατο του κόσμου;


Travel photo: Artiste.gr

Πρόκειται για το βράχο Preikestolen, μεταφράζοντας από τα Νορβηγικά σημαίνει «άμβωνας του ιεροκήρυκα». Πρόκειται για μια φυσική πέτρινη πλατφόρμα που υψώνεται κατακόρυφα σε περισσότερα από 600 μέτρα πάνω από τη γη. Η θέση του είναι τέτοια που προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα στα φιορδ, τα γύρω βουνά και τις κοιλάδες. Η σχεδόν επίπεδη επιφάνεια του είναι αυτή που επιτρέπει στους περισσότερους από 200000 επισκέπτες το χρόνο να φτάνουν σε αυτή τη μικρή γωνιά της Βόρειας Ευρώπης μονάχα να νοιώσουν την αδρεναλίνη τους να ανεβαίνει περπατώντας πάνω σε ένα βράχο που μοιάζει να αιωρείται από το πουθενά, αγνοώντας το γκρεμό από τον οποίο απέχουν χωρίς λίγα μόλις βήματα.  

 
 

http://www.arttravel.gr/

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Πάσχα στη Φολέγανδρο . . .

Καλό Πάσχα !!

Travel photo: Artiste.gr


Με Σπίτια Ανοιχτά

Στη Φολέγανδρο το Πάσχα είναι μια γιορτή που μοιράζονται απλόχερα οι ντόπιοι με τους επισκέπτες του νησιού τους. Όλα ξεκινούν από την Μεγάλη Παρασκευή. Για τις επόμενες πέντε ημέρες οι ντόπιοι ανοίγουν τα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο: πρώτα για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους των εγκωμίων που συνοδεύουν την περιφορά του επιταφίου και στη συνέχεια την χαρά της Ανάστασης. Μέσα σε μια γενική ευδαιμονία, τραγούδια, ευχές, γλέντια και βεγγαλικά κάθε σπίτι του νησιού υποδέχεται την πομπή με την εικόνα της Παναγίας, με κρασί, ρακή, γλυκά και κεράσματα για όλον τον κόσμο που συνοδεύει την πομπή. Ανήμερα του Πάσχα, η εικόνα περνάει από τη Χώρα και τα στενά του Κάστρου όπου οι νέοι υποδέχονται την εικόνα με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα από την Άνω Μεριά και τις αγροικίες, ενώ την τρίτη κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και καταλήγει στον Καραβοστάση όπου εκτός από τα σπίτια, ευλογούνται και τα καΐκια, οι βάρκες και όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι. Το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.



5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Φολέγανδρο

1. Ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου στη Χώρα. Η πομπή ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία των Ντουνάβηδων και αφού περάσει μέσα απ' όλα τα καλντερίμια καταλήγει πάλι στην εκκλησία για προσκύνημα. Όσοι δεν ακολουθούν την πομπή ραίνουν με μύρο και κολόνια τον Επιτάφιο από τα μπαλκόνια τους, έχοντας αναμμένα τα θυμιατά τους.

2. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου συγκεντρωθείτε με τους ντόπιους στον Άγιο Νικόλαο για την αναστάσιμη λειτουργία. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και δεκάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό.

3. Βρεθείτε την Τρίτη του Πάσχα στον Καραβοστάση: η ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας μπαίνει σε όλες τις βάρκες για να ευλογήσει τους ψαράδες ενώ οι νοικοκυρές κερνούν ψαρομεζέδες.

4. Γευτείτε παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις όπως μελόπιτα με μυζήθρα που την φτιάχνουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και καλασούνα, η πικάντικη πίτα με κρεμμύδια και σουρωτό τυρί.

5. Ζητήστε από κάποιον μεγαλύτερο να σας περιγράψει το έθιμο που ακολουθούσαν την Δευτέρα του Πάσχα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες: νέοι και νέες έφτιαχναν κούνιες στο μεγάλο πλατάνι της πλατείας των Ντουνάβηδων και διασκέδαζαν απαγγέλοντας αυτοσχέδια στιχάκια σατυρικού και με υπονοούμενα ερωτικού περιεχομένου.


ΔΙΑΜΟΝΗ

Themonies Luxury Suites
Ανακαινισμένα πέτρινα σπιτάκια του 19ου αιώνα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 ως 5 άτομα. Θα βρείτε τέσσερις αυτόνομες σουίτες και μία βίλα ιδανική για οικογένειες και παρέες. Ειδικά για το Πάσχα προσφέρουν πακέτο 4 διανυκτερεύσεων προς €760 που περιλαμβάνει διαμονή για δύο άτομα, αναστάσιμο δείπνο και μεταφορά από και προς το λιμάνι.
Διεύθυνση: Χώρα Φολεγάνδρου
Τηλ.: 22860 41309
www.themonies.gr
Τιμές: από €86,25 το άτομο για μίνιμουμ 4 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο με πρωινό και αναστάσιμο δείπνο




Καλλίστη
Ένα από τα πιο φινετσάτα καταλύματα της Χώρας που θυμίζει μικρογραφία κυκλαδίτικου χωριού. Είναι σχεδόν κρεμασμένο στον γκρεμό και διαθέτει 14 παραδοσιακά δωμάτια με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν. Στα συν των παροχών το πρωινό a la carte και η πισίνα.
Διεύθυνση: Χώρα Φολεγάνδρου
Τηλ.: 22860 41555
www.kallisti.net.gr
Τιμές: από €30 το άτομο σε δίκλινο




ΦΑΓΗΤΟ

Eva's Garden
Bar-εστιατόριο με ρομαντική ατμόσφαιρα. Καθίστε στην αυλή με της μπουκαμβίλιες και απολαύστε δημιουργικά πιάτα όπως κριθαρότο με καραβιδόψιχα, ντομάτα, παρμεζάνα και κρόκο Κοζάνης.
Διεύθυνση: Χώρα
Τηλ.: 22860 41110
Τιμές: από €20 το άτομο

Κρητικός
Σταθερή αξία στο νησί εδώ και δεκαετίες. Στα ξύλινα τραπεζάκια στην πλατεία θα γευτείτε μαγειρευτά, πλούσιες μακαρονάδες και σπέσιαλ κοντοσούβλι. Συνοδέψτε με το πολύ καλό χύμα κρασί.
Διεύθυνση: Χώρα
Τηλ.: 22860 41219
Τιμές: από €12 το άτομο

Ειρήνη Ψαρομιλήγκου
Για πάνω από 60 χρόνια, το ταβερνάκι-παντοπωλείο της κυρίας Ειρήνης αποτελεί στέκι για τους ντόπιους όλο το χρόνο. Στα λίγα τραπεζάκια του θα γευτείτε απλές, μαμαδίσιες γεύσεις όπως κεφτεδάκια, τυροπιτάκια και κοκκινιστό.
Διεύθυνση: Άνω Μεριά
Τηλ.: 22860 41436
Τιμές: από €10 το άτομο

                                                 See more at: http://www.arttravel.gr

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο . . .

Burj Al Arab, Ντουμπάι
Χτισμένο στο δικό του τεχνητό νησάκι, μπροστά από την παραλία της Jumeirah, το επτά (!) αστέρων και 60 ορόφων ξενοδοχείο είναι ένα ονειρικό θέαμα. Σήμα κατατεθέν του Ντουμπάι, το Burj Al Arab θυμίζει εξωτερικά πανί ιστιοφόρου και υψώνεται, πολύχρωμα φωτισμένο, 321 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όσο για το εσωτερικό του, ό,τι και να πούμε είναι πολύ (μα πάρα πολύ) λίγο: design που αγγίζει την υπερβολή, σιντριβάνια που χορεύουν, τεράστια ενυδρεία, υπερπολυτελείς σουίτες με λεπτομέρειες από φύλλα αληθινού χρυσού και ένα εντυπωσιακό γαλάζιο αίθριο- τόσο ψηλό που θα μπορούσε να χωρέσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι. Όσοι δεν έχουν την τύχη να μένουν στο ξενοδοχείο, μπορούν να κάνουν κράτηση για γεύμα σε κάποιο από τα πολλά –εξαιρετικά αλλά και πανάκριβα- εστιατόριά του.





Sagrada Família, Βαρκελώνη
Το πρώτο αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη Βαρκελώνη είναι η Sagrada Familia (εκκλησία της Αγίας Οικογενείας), έργο που καταχώρησε τον Antoni Gaudí στο πάνθεον των μεγάλων αρχιτεκτόνων και σύμβολο της πόλης. Ο οραματιστής Καταλανός αρχιτέκτονας αφιέρωσε περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής του σε αυτόν τον κολοσσιαίο (και ημιτελή ακόμα) νεο-γοτθικό καθεδρικό, με τα τεράστια καμπαναριά που μοιάζουν να αγγίζουν τα σύννεφα και την πρόσοψη που θυμίζει γλυπτό στην άμμο. Ο ίδιος ο Gaudi επέβλεπε προσωπικά τις εργασίες μέχρι το 1926 που πέθανε. Οι συνεργάτες του συνέχισαν την κατασκευή και παρά το γεγονός ότι τα αρχικά σχέδια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Τα έργα για την αποπεράτωση του ναού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026.



Guggenheim Museum, Bilbao, Ισπανία
Το μεταμοντέρνο φουτουριστικό οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Frank Ο. Gehry, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από πίνακα του Νταλί, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τα μουσεία και αποτέλεσε σύμβολο της αναγέννησης της βιομηχανικής πόλης του Μπιλμπάο. Φτιαγμένο από τιτάνιο, με πληθωρικές κυματιστές καμπύλες που αλλάζουν χρώμα καθώς πέφτουν επάνω τους οι ακτίνες του ήλιου, το κτίριο του Guggenheim είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ πιο εντυπωσιακό από τις συλλογές μοντέρνας τέχνης που φιλοξενεί στο εσωτερικό του. Συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο, και τον πολιτιστικό χαρακτήρα με το βιομηχανικό στοιχείο της πόλης, αναφέρεται πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο κτίριο ως το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό εγχείρημα των τελευταίων δεκαετιών.



The Golden Temple, Amritsar, Ινδία
Ο πιο ιερός ναός των Σιχ βρίσκεται στη μέση μιας έκτασης όπου υπήρχε κάποτε μια λίμνη και είναι η ψυχή της πόλης του Armitsar. Εδώ διαλογίστηκε ο Βούδας, όπως και ο Guru Nanak, ο ιδρυτής της θρησκείας των Σιχ, περίπου 2.000 χρόνια αργότερα. Το Harmandir Sahib, γνωστό και ως «Χρυσός Ναός», χτίστηκε και καταστράφηκε πολλές φορές πριν πάρει τη σημερινή του μορφή στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι μαρμάρινοι τοίχοι του είναι επενδυμένοι με 750 κιλά χρυσάφι. Η λάμψη αυτού του λαμπρού οικοδομήματος, που αποτελεί ένα μείγμα ινδουιστικού και μουσουλμανικού αρχιτεκτονικού στυλ, ενισχύεται από τις αντανακλάσεις του στο νερό που το περιβάλλει, ενώ οι θρησκευτικές μελωδίες που αντηχούν στο ναό μέρα-νύχτα προσθέτουν στη μυστηριακή γοητεία του. Ο ναός είναι ανοιχτός 20 ώρες τη μέρα, από τις 6 το πρωί έως τις 2 τα ξημερώματα και φωτίζεται εντυπωσιακά τη νύχτα.



Institute For Sound And Vision, Hilversum, Ολλανδία
Το κτίριο του Ινστιτούτου Ήχου και Εικόνας στην πόλη Hilversum αποτελεί το δυναμικό comeback του Jaap Drupsteen, του graphic designer του οποίου τα έργα βρίσκονται παντού στην Ολλανδία. Σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική εταιρεία Neutelings Riedijk, ο Drupsteen κάλυψε την πρόσοψη αυτού του τεράστιου μουσείου και αρχείου πολυμέσων με τηλεοπτικές εικόνες, οι οποίες απλώνονται σε μια γιγαντιαία γυάλινη τετράπλευρη επιφάνεια. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Μια περιήγηση στο αρχείο του Ινστιτούτου, που διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο ήχου και εικόνας στην Ευρώπη, φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με τη ραδιοτηλεοπτική ιστορία της χώρας, ενώ τα τραπεζάκια του Grand Café είναι το ιδανικό μέρος για να χαζέψει κανείς τα απίθανα χρώματα στις γυάλινες επιφάνειες.



The Chrysler Building, Νέα Υόρκη
Σχεδιασμένος από τον William van Alen, ο art deco ουρανοξύστης της Chrysler, στη διασταύρωση της 42nd Street και της Lexington Avenue, θεωρείται από πολλούς σύγχρονους αρχιτέκτονες ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Νέας Υόρκης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1930. Με ύψος 319 μέτρα, ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για 18 μήνες, πριν ξεπεραστεί από το Empire State Building το 1931. Το «στέμμα» του, φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, ακτινοβολεί μέρα-νύχτα στον ουρανό της πόλης. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό κτίριο στον κόσμο που είναι διακοσμημένο με σχέδια αυτοκινήτων: οι μεγάλοι αετοί στις γωνίες του 61ου ορόφου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που κοσμούσαν μοντέλα Chrysler του 1929.



Catherine Palace, Αγία Πετρούπολη
Το μπαρόκ παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης με την χαρακτηριστική μπλε πρόσοψή του, χτίστηκε ως επί το πλείστον από την σπάταλη κόρη της, την αυτοκράτειρα Ελισάβετ. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην πόλη Πούσκιν, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό παλάτι, για να δουν το περίφημο Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο- που χαρακτηρίστηκε ως το όγδοο θαύμα του κόσμου-, ωστόσο η αέρινη, κλασικού στυλ πτέρυγα που σχεδιάστηκε από τον αγαπημένο αρχιτέκτονα της Αικατερίνης Β΄, Charles Cameron, προσφέρει για πολλούς ένα πιο απολαυστικό θέαμα. Αν έρθετε χειμώνα, θα ξεναγηθείτε με έλκηθρο που το σέρνουν άλογα.





Wat Rong Khun, Chiang Rai, Ταϊλάνδη
Δεν μπορείς να αποφασίσεις αν το κτίριο αυτό είναι περίεργα όμορφο ή φανταστικά άσχημο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σύγχρονος αυτός βουδιστικός ναός – η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα -, κοντά στο Chiang Rai της βόρειας Ταϊλάνδης, είναι άκρως εντυπωσιακός. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ναούς της χώρας, το Wat Rong Khun, έργο του καλλιτέχνη Chalermchai Kositpipat, στερείται χρώματος. Τα περίτεχνα αγάλματα και ψηφιδωτά του είναι ολόλευκα, ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενεί έναν χρυσό βούδα.



Tiger’s Nest Monastery, Μπουτάν
Φωλιασμένος σ’ έναν βράχο στα 3.000 πόδια πάνω από την Paro Valley (που υψώνεται άλλα 7.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), ο ναός Paro Taktsang, γνωστός και ως Tiger’s Nest Monastery, είναι ο ιερότερος τόπος στο Μπουτάν. Το απομακρυσμένο αυτό μοναστηριακό συγκρότημα χρονολογείται από το 1692 και είναι χτισμένο γύρω από μια σπηλιά όπου λέγεται ότι διαλογιζόταν τον 8ο αιώνα ο Guru Rinpoche, ο βούδας που γεννήθηκε από το λωτό. Σύμφωνα με τον μύθο, μάλιστα, προσγειώθηκε εδώ πάνω στην πλάτη μιας ιπτάμενης τίγρης. Σήμερα, οι προσκυνητές φτάνουν στον ναό μετά από ανάβαση αρκετών ωρών, ακολουθώντας μια διαδρομή που σίγουρα δεν ενδείκνυται για υψοφοβικούς.



Great Mosque, Djenne, Μάλι
Στην αρχαιότερη πόλη της υποσαχάριας Αφρικής, την Djenne, θα συναντήσετε αυτό το μεγαλοπρεπές τέμενος που χτίστηκε από τούβλα λάσπης (τα οποία συγκρατούνται μεταξύ τους επίσης με λάσπη) από τους Dogon, μια αφρικανική φυλή που χρησιμοποιεί τη λάσπη όπως οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το μάρμαρο. Στην περιοχή αυτή, το κέντρο μιας άλλοτε ακμαίας εμπορικής πόλης, χτίζονταν τζαμιά από τον 13ο αιώνα μ.Χ. Το Great Mosque, ή αλλιώς Μεγάλο Τζαμί της Djenne, χρονολογείται από το 1906 και είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη, ενώ από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πύργοι του είναι διακοσμημένοι με αυγά στρουθοκαμήλου, που συμβολίζουν τη γονιμότητα ή την καλή τύχη.



Travel photo: Artiste.gr


New Norwegian Opera And Ballet, Όσλο
Υπάρχει κάτι στον τρόπο που το κτίριο αυτό μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα που το κάνει να φαντάζει απίστευτα όμορφο. Αντί να στέκεται ψηλά πάνω από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, το νέο κτίριο της όπερας του Όσλο γλιστράει απαλά προς το νερό, με τον οροφή του να μετατρέπεται σε δημόσιο χώρο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2008 και τον επόμενο χρόνο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe. Οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες του γραφείου Snohetta- που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή του- το αποκαλούν «χαλί», αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι θυμίζει και παραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχιτέκτονες, σε συμφωνία με skateboarders, κάλυψαν διάφορα σημεία της οροφής με ανάγλυφο μάρμαρο, για να μη μπορούν να κάνουν εκεί skateboarding, αλλά άφησαν αρκετές λείες επιφάνειες για να ασκούν το χόμπι τους.



Mont St. Michel, Νορμανδία, Γαλλία
Ένα μεσαιωνικό αριστούργημα στις ακτές της Νορμανδίας. Το παραμυθένιο αβαείο του Mont St. Michel βρίσκεται πάνω σ’ ένα νησάκι και είναι περικυκλωμένο από επάλξεις και πολεμίστρες. Η πρώτη μονή εδώ χτίστηκε το 709 και η κατασκευή της συνεχίστηκε για εκατοντάδες χρόνια. Ο κόλπος γύρω από το Mont St.Michel είναι διάσημος για τα εντυπωσιακά παλιρροιακά φαινόμενα: κατά την πλημμυρίδα, το Mont μοιάζει με νησάκι στη θάλασσα, ενώ έξι ώρες αργότερα, κατά την άμπωτη, όλη η περιοχή γύρω του είναι καλυμμένη με άμμο και η θάλασσα εξαφανίζεται έως και 18 χλμ. μακριά από το νησί. Κάθε χρόνο εκατομμύρια προσκυνητές συρρέουν εδώ, ανεξαρτήτως εποχής, αψηφώντας τον κίνδυνο των ορμητικών νερών.



Gresham Palace, Βουδαπέστη
Μια αναπαλαίωση που κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια έδωσε νέα πνοή σ΄ αυτό το art nouveau κόσμημα του 1906 που σχεδιάστηκε από τον Zsigmond Quittner. Χτισμένο αρχικά ως το status symbol της Gresham Life Assurance Company of London, το Gresham Palace υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου και της κομμουνιστικής περιόδου. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της αλυσίδας Four Seasons, με το απαστράπτον λόμπι του- κάποτε σκεπαστή αγορά για την ελίτ της Βουδαπέστης- να κλέβει τις εντυπώσεις.



Christian Dior Store, Omotesando, Τόκιο
Η Omotesando είναι μια εμπορική οδός στο Τόκιο περισσότερο διάσημη για την αρχιτεκτονική της παρά για τις συλλογές των designers που βρίσκει κανείς εκεί. Οι Herzog & de Meuron σχεδίασαν το κατάστημα του οίκου Prada, ο Toyo Ito το κτίριο του Tod’s και ο Tadao Ando το εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εκείνο που κλέβει όμως τις εντυπώσεις είναι το κτίριο του Dior, σχεδιασμένο από τη SANAA. Σε μια γειτονιά όπου κάθε κτίριο είναι ένα σύγχρονο, μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα, η βραβευμένη με το Pritzker Prize εταιρεία δημιούργησε ένα απατηλά απλό κουτί φωτός. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό, ιδιαίτερα τη νύχτα.



Hearst Tower, Νέα Υόρκη
Σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους ουρανοξύστες – όπως ο Burj Khalifa στο Ντουμπάι και οι Petronas Towers στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας- που ασκούν μεγαλύτερη γοητεία αν τους κοιτάξεις από μακριά, ο Hearst Tower στην West 57th Street του Μανχάταν δείχνει πιο όμορφος από κοντά. Τα τριγωνικά μοτίβα που χρησιμοποίησε ο γνωστός αρχιτέκτονας Sir Norman Foster στην πρόσοψη, κάνουν αυτόν τον «ταπεινό» πύργο των 46 ορόφων πιο εντυπωσιακό από πολλούς άλλους ουρανοξύστες που είναι δύο και τρεις φορές ψηλότεροι.





                                            See more at: http://www.arttravel.gr



Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Οι πιο hot γειτονιές της Ευρώπης ...

Τρεις γειτονιές σε τρεις από τις πιο γνωστές πόλεις της Ευρώπης: Ρώμη, Βερολίνο και Βαρκελώνη. Είναι οι γειτονιές των ντόπιων και των επισκεπτών που φτάνουν “μιλημένοι”. Για να τις βρείτε, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να διασχίσετε μια γέφυρα, μερικά μεσαιωνικά σοκάκια ή 2-3 λεωφόρους αφού βρίσκονται μια ανάσα από τα τουριστικά αξιοθέατα. 
Trastevere, Ρώμη: Η μποέμ Ιταλία
Την αποκαλούν η Μονμάρτρη της Ιταλίας ή η Νέα Ορλεάνη της Ευρώπης. Ο Γούντι Άλεν την επέλεξε για τα γυρίσματα της ταινίας τους "Στη Ρώμη με Αγάπη" (2012) και έστειλε τον Άλεκ Μπόλντουιν να περιπλανιέται στα πέτρινα σοκάκια της. Ένα είναι σίγουρο: σε αυτή τη γειτονιά κρύβεται η αυθεντική Ρώμη. Θα σου το πουν άλλωστε και οι κάτοικοί της, οι Trasteverinoi, που υπερηφανεύονται ότι μόνο αυτοί είναι βέροι Ρωμαίοι. Ίσως όχι άδικα. Σχετικά απομονωμένη στη δυτική όχθη του Τίβερη, η παλιά λαϊκή γειτονιά με τα στενά, λαβυρινθώδη σοκάκια, τα βέσπες που τρέχουν σαν τρελές, τις απλωμένες μπουγάδες και τα σπίτια που στέκονται από την εποχή του Μεσαίωνα, μοιάζει να ζει ακόμα σε περασμένες, αυθεντικές εποχές.











Η πάλαι ποτέ φτωχή γειτονιά της εργατικής τάξης ήταν κάποτε γεμάτη από κάθε λογής απόκληρους ή άνεργους ηθοποιούς που ανέβαζαν αυτοσχέδιες παραστάσεις στο δρόμο. Σήμερα τα στενά μεσαιωνικά σοκάκια της φιλοξενούν μοντέρνα εστιατόρια, cafes, αλλά και δημοφιλή clubs, αποτελώντας αγαπημένο στέκι των υπόλοιπων Ρωμαίων. Το Τραστέβερε λατρεύει τον κινηματογράφο και οι σινεφίλ του το ανταποδίδουν: το προτιμούν σαν βάση διαμονής τους ενώ οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που βρίσκεται εκεί δίνουν ζωή στη γειτονιά και σπουδάζουν την ιταλική κουλτούρα ζώντας την στην πιο αυθεντική εκδοχή της. Κι όλα αυτά, μια ανάσα από το Βατικανό και την Piazza Navona των χιλιάδων επισκεπτών.













Prenzlauer Berg, Βερολίνο: Ανατολικό Και Δημιουργικό
Δεν υπάρχει άλλη γειτονιά στην πόλη που να συνοψίζει καλύτερα την ατμόσφαιρα της παλιάς και της νέας εποχής μαζί. Εδώ, τα σπίτια των αρχών του 20ου αιώνα με τις παστέλ προσόψεις, τα μικρά μαγαζάκια και τα δρομάκια όπου κατοικούσαν οι φτωχοί ανατολικογερμανοί συνυπάρχουν με γκαλερί, σοφιστικέ cafes, μπρασερί, μπουτίκ και κουκλίστικα μπαρ που μένουν ανοιχτά ως τις πρωινές ώρες.














Η γειτονιά που κάποτε οι Δυτικοί αποκαλούσαν κοροϊδευτικά “τα βάθη της Ανατολής” παίρνει γλυκιά εκδίκηση και αποτελεί το αγαπημένο spot της νεολαίας, των καλλιτεχνών και των εναλλακτικών ταξιδιωτών που την κάνουν σφύζει από ζωή. Λένε πως στους πολυσύχναστους δρόμους του Prenzlauer Berg όπως η Kastanienallee με τα δεκάδες μπαρ, σπάνια θα δει κανείς να κυκλοφορούν άνθρωποι άνω των 40 ετών. Η γειτονιά έχει το δικό της χαρακτήρα που σαν από θαύμα δε καταστράφηκε κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι το Prenzlauer Berg: μια μποέμ γειτονιά που συνεχώς εξελίσσεται και που πάντα θυμάται το παρελθόν της, χωρίς όμως να νιώθει νοσταλγία.










El Born, Βαρκελώνη: Τέχνη Και Σοκολάτα
Από τον Πικάσο και τα γλυπτά από σοκολάτα μέχρι τους νεαρούς Ισπανούς σχεδιαστές, αυτή η γειτονιά μοιάζει με μικρογραφία του ταμπεραμέντου και του εκλεκτισμού ολόκληρης της Βαρκελώνης. Στο El Born, τα παγκοσμίου φήμης μουσεία συνυπάρχουν με μπαρ που σερβίρουν κορυφαία Mojitos σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό που κάποτε φιλοξενούσε μάχες πάνω σε άλογα.










Στιλάτο και καλλιτεχνικό την ημέρα, “αμαρτωλό” τη νύχτα, το El Born – που ανήκει επίσημα στην ευρύτερη συνοικία της Ribera – δίνει ταυτόχρονα ραντεβού με ιστορικούς, λάτρεις της τέχνης, νυχτόβιους, οικογένειες και μποέμ νεαρούς στα σταυροδρόμια της τέχνης και της χαράς της ζωής. Το φημισμένο Μουσείο Πικάσο, το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Σοκολάτας και η γοτθική εκκλησία Santa Maria del Mar δίνουν τη σκυτάλη σε μπουτίκ ντόπιων σχεδιαστών για vintage δημιουργίες, μικροσκοπικά cafes και μπαρ που σερβίρουν τα καλύτερα Caipirinhas και Mojitos.







                                      See more at: http://www.arttravel.gr

ADDTHIS

ATHENS the time is.. Αθήνα η ώρα ειναι ..